Waarom wordt thuiswerken voorlopig geen wettelijk recht?
Door Erik Ruijs en Judith Tersteeg
Initiatief voorstel Wet werken waar je wilt verworpen in de Eerste Kamer
Werknemers krijgen geen wettelijk recht om thuis te werken. De Eerste Kamer heeft eind september gestemd over de Wet werken waar je wilt. Hoewel er tijdens het debat voorafgaand aan de stemming veel steun leek te zijn voor de wet, heeft de Eerste Kamer deze uiteindelijk verworpen. Het doel van de wet was om werknemers een sterker recht te geven om vanuit huis te werken. Een aanpassing van de arbeidsplaats zou op eenzelfde manier moeten worden behandeld als een verzoek om aanpassing van de werktijd of arbeidsduur.
Beoogde wetswijziging
Op dit moment kan de werknemer een schriftelijk verzoek indienen bij de werkgever om thuis te mogen werken. De werkgever moet het voorstel overwegen maar kan het verzoek afwijzen. Dit moet de werkgever dan binnen een maand schriftelijk meedelen onder opgaaf van redenen. Het is dus redelijk eenvoudig voor een werkgever om thuiswerken te verbieden.
Met de voorgestelde aanpassing van de Wet flexibel werken (Wfw) zou de werkgever in principe het verzoek moeten honoreren, tenzij redelijkheid en billijkheid zich hiertegen verzetten. Het uitgangspunt zou dus veranderen in: ‘ja, tenzij’. De belangen van de werkgever en de werknemer moesten dan tegen elkaar worden afgewogen. Werknemers zouden daardoor eerder toestemming krijgen dan onder de huidige regels. Als partijen er niet uitkomen, dan is het aan de rechter.
Waarom is het wetsvoorstel door de Eerste Kamer verworpen?
Waar aanvankelijk voldoende steun werd verwacht voor het voorstel bleek dit bij de stemming niet het geval.
Politieke partijen spraken van een oplossing voor een niet-bestaand probleem omdat de markt de wetgever zou hebben ingehaald (BBB), twijfelen over de noodzaak van deze regelgeving omdat werkgever en werknemer dit ook onderling kunnen regelen (VVD, ChristenUnie), stellen dat de flexibiliteit alleen een voordeel is voor de werknemer (PVV) en veel partijen zien het als een onnodige toevoeging van regeldruk (BBB, 50plus, FvD, PVV). Zie: https://www.eerstekamer.nl/nieuws/20230912/werken_waar_je_wilt_debat
De huidige regels met betrekking tot thuiswerken blijven dus onveranderd. Thuiswerken blijft mogelijk, mits in goed overleg tussen werkgever en werknemer.
Arbo regelgeving
De huidige regels rondom thuiswerken blijven dus onveranderd. Wanneer je als werkgever toestemming geeft om thuis te werken, ben je als werkgever verantwoordelijk voor een veilige en gezonde thuiswerkplek. De werkplek moet ergonomisch zijn ingericht en de werkgever dient daarvoor te zorgen. De werkgever heeft een zorgplicht en moet de werknemer wijzen op de risico’s van thuiswerken. Bijvoorbeeld met betrekking tot werkdruk, gebrek aan sociale contacten met collega’s en contact met leidinggevende.
Accepteren van thuiswerken heeft dus zowel financiële als praktische gevolgen voor de werkgever. Bent u als werkgever op zoek naar ondersteuning bij een thuiswerkverzoek? Neem dan contact op met DT Advocaten. Wij helpen u graag verder.
#thuiswerken #wetsvoorstel #ARBO #werkgever