Welke wensen staan er op het verlanglijstje voor 2023 van het kabinet om de arbeidsmarkt te verbeteren?
door Charlotte van den Dungen
Het kabinet heeft diverse plannen voor 2023 op tafel gelegd om de arbeidsmarkt te hervormen. Een van de vijf speerpunten van het kabinet is het stimuleren van duurzame arbeidsrelaties in een flexibele, wendbare arbeidsmarkt. Daarnaast wil het kabinet tijdelijke en flexibele contracten verder aan banden leggen. Deze doelstelling wil het kabinet realiseren door onder andere:
oproepcontracten in de huidige vorm af te schaffen en in plaats daarvan een nog te bedenken ‘basiscontract’ te introduceren;
de ketenregeling bij elkaar opvolgende arbeidsovereenkomst aan te passen in die zin dat een keten niet opnieuw begint na een tussenpoos van 6 maanden;
werk-naar-werk trajecten te stimuleren bij een dreigend ontslag door bijvoorbeeld een korting op de WW-premie voor werkgever en een hogere WW-uitkering voor de werknemer indien nodig en het achterwege blijven van de transitievergoeding bij een beëindiging met wederzijds goedvinden (de vaststellingsovereenkomst).
het tweede jaar arbeidsongeschiktheid te focussen op terugkeer naar werk bij een andere werkgever (tweede spoor) in plaats van het eerste spoor.
Sommige plannen gelden niet voor bepaalde groepen of type werk. Denk bijvoorbeeld aan studenten of scholieren of seizoenswerk.
Hoewel de doelstellingen helder en ook begrijpelijk zijn, zijn de plannen nog verre van helder. Laat staan dat we al kunnen inschatten of deze plannen ook effectief zullen zijn. Wij houden je uiteraard op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen en definitieve wijzigingen die van belang zijn voor het inrichten van jouw onderneming.
#arbeidsmarkt #overheid #basiscontract #ketenregeling #ww