Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden aangenomen door de Eerste Kamer
door Henk van Amerongen
Over de inhoud van het wetsvoorstel met betrekking tot de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden schreven wij al eerder op deze website. Inmiddels heeft de Eerste Kamer op 21 juni 2022 het wetsvoorstel aangenomen. Deze wet treedt nu op 1 augustus 2022 in werking, waarvoor art. 7:628b BW en 7:655 BW zullen worden uitgebreid. In het kader van die uitbreiding is het noodzakelijk dat werkgevers toetsen of de door hen gebruikte modellen voor arbeidsvoorwaarden en hun personeelsreglementen nog voldoen aan deze wet.
De belangrijkste wijzigingen op grond van de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden zijn:
De werkgever krijgt een uitgebreidere informatieplicht aan de werknemer;
De scholing waartoe een werknemer wettelijk of op grond van de cao verplicht is, moet kosteloos worden aangeboden, terwijl de tijd die daarmee gemoeid is als werktijd geldt, en de opleiding ook zoveel mogelijk in werktijd moet kunnen worden gevolgd;
Een werknemer mag meerdere banen hebben en een nevenwerkzaamhedenbeding is om die reden nietig, tenzij dit gerechtvaardigd wordt op grond van objectieve redenen.
Een werknemer mag werk weigeren, wanneer het merendeel van der uren waarop hij werkt onvoorspelbaar is en de werkgever direct of indirect bepaalt wanneer hij moet werken. De werknemer mag dan weigeren wanneer het werk valt buiten de met de werkgever overeengekomen referentiedagen en referentie-uren.