Dossier nieuwe Richtlijn Pakketreizen

De huidige Richtlijn Pakketreizen (2015/2302) is geëvalueerd en wordt momenteel herzien. Op 29 november 2023 heeft de Europese Commisssie een voorstel gedaan tot aanpassing van de huidige Richtlijn. Het doel van de herziening is om de bescherming van reizigers die een pakketreis hebben geboekt nog doeltreffender te laten zijn, met name in crisissituaties, zoals de Covid-19 pandemieën het faillissement van Thomas Cook in 2019. In dit kennisdossier bevinden zich o.a. relevante documenten die zien op de herziening, maar ook presentaties en blogs die onze visie geven over de herziening. Updates over de richtlijn worden steeds onderaan geplaatst.

DT Advocaten, in het bijzonder Judith Tersteeg, is expert op dit gebied en staat klaar om je te begeleiden, zodat je goed geïnformeerde beslissingen kunt nemen die passen bij jouw belangen. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan.

Welke problemen ziet de Europese Commissie?

Uit de evaluatie van de huidige Richtlijn komen volgens de Europese Commissie een drietal gesignaleerde problemen naar voren:

  1. Uitdagingen met terugbetalingen van gecancelde pakketreizen in tijden van grote crisis (Covid-19)

  2. Vooruitbetalingen door de reizigers zijn niet voldoende beschermd tegen insolventie;

  3. Moeilijkheden om de Richtlijn te implementeren vanwege onduidelijkheid, complexiteit, ontbrekende elementen.

Enkele belangrijke voorgestelde wijzigingen uit het voorstel van 29 november 2023

1. Terugbetalingen in tijden van crisis

A. Aanbetalingen aan banden leggen (nieuw wetsartikel 5a)
- max 25% van de reissom op moment van boeking, TENZIJ a) reisdienstverleners een hogere aanbetaling vragen, of b) een hogere aanbetaling gerechtvaardigd is om kosten te dekken die ‘specifiek gerelateerd zijn aan de organisatie en uitvoering van de pakketreis’
- restantbetaling niet eerder dan 4 weken voor vertrek (is nu veelal 6 weken)

B. Recht van organisator versterken op terugbetaling van reisdienstverlener.
Als de reisdienst wordt geannuleerd door de reisdienstverlener, wil men een artikel opnemen waarin wordt bepaald dat de organisator door de reisdienstverlener binnen 7 dagen moet worden terugbetaald zodat de organisator de reiziger binnen 14 dagen kan terugbetalen.

2. Hoger niveau insolventiebescherming

Om een hoger niveau van insolventiebescherming te bereiken, zijn o.a. de volgende oplossingen voorgesteld:

A. Verstevigen verplichtingen voor lidstaten om toe te zien op kwaliteit van de insolventiegarantie;
B. Lidstaten kunnen retailers ook verplichten te zorgen voor insolventiebescherming (naast de organisator);
C. Vorderingen tot terugbetaling worden ook beschermd;
D. Vouchers worden wettelijk verankerd.

3. Onduidelijke definities en uitbreiding van definities

Er wordt o.a. voorgesteld om de volgende definities te wijzigen:
- pakketreis;
- gekoppeld reisarrangement;
- onvermijdbare buitengewone omstandigheden (uitbreiding van enkel de situatie ter plaatse, naar de situatie in het woonland en de plaats van vertrek)

Het vervolg van het wetgevingstraject

  • Tekstvoorstel van Europese Commissie: november 2023;

  • Continue lobby;

  • Verkiezingen Europees Parlement en nieuwe Eurocommissaris: juni 2024;

  • Wijzigingsvoorstellen Raad;

  • Voorstel herziening Europese Commissie: 25 februari 2025;

  • Trialoog Europese Commissie en het Europees Parlement;

  • Inschatting definitieve Richtlijn: juli 2025;

  • Inschatting definitieve Richtlijn omgezet in Nederlandse wetgeving: januari - juli 2027;

  • Verwachte deadline voor reisbedrijven om aan de nieuwe wetgeving te voldoen: eind 2027.

Visie DT Advocaten op het oorspronkelijke voorstel

Onze visie op de aanvankelijk voorgestelde wijzigingen zoals geformuleerd in het voorstel van november 2023, is te vinden in onderstaande presentatie en diverse blogs/artikelen op deze website.

Update december 2024

Inmiddels is de tekst op meerdere punten aangepast. Kort gezegd is de huidige stand van zaken, begin december 2024 dat:

  • het beperken van de aanbetaling toch niet doorgaat;

  • er nog steeds gediscussieerd wordt over de definities van pakketreis versus gekoppeld reisarrangement;

  • er nog geen duidelijkheid bestaat over hoe ver de definitie van ‘onvermijdbare buitengewone omstandigheden’ wordt opegerekt door naast de situatie ter plekke ook rekening te houden met de situatie in het land van vertrek;

  • er nog wordt gediscussieerd over de reikwijdte van de insolventiedekking (die hoe dan ook wordt opgerekt, maar tot welk punt is nog niet helder).

Update maart 2025

De herziening van de Richtlijn Pakketreizen nadert de laatste fase. Naar aanleiding van de voorstellen van de Raad heeft het Europees Parlement (EP) op 25 februari jl. aanpassingen voorgesteld voor een herziening. In deze aanpassingen draait het EP een aantal voorgestelde wijzigingen van de Raad terug. De stand van zaken is in maart 2025 als volgt:

  • Het EP wil toch een maximale aanbetaling van 25% doorvoeren. Een hogere aanbetaling is alleen mogelijk als dit noodzakelijk is om de vooruitbetalingen te dekken en om de organisatie en de uitvoering van het pakket te waarborgen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de betalingen voor vliegtickets of accommodaties die op moment van boeken meteen moeten worden voldaan. Daarnaast mag de restantbetaling pas 4 weken voor vertrek worden gevraagd. Dit is conform het oorspronkelijke voorstel.

  • Het EP wil de definitie van pakketreis versimpelen door de boeking leidend te maken voor de bepaling of sprake is van een pakketreis of niet, zonder de toevoeging van een periode van 3 uur voor het na de boeking bijboeken van extra reisdiensten, zoals in het oorspronkelijke voorstel. De consument krijgt in het voorstel wel de mogelijkheid om nog tot 72 uur, in plaats van de huidige 24 uur, na de boeking in te gaan op aangeboden reisdiensten, waardoor een eerder geboekte losse reisdienst hiermee alsnog een pakketreis kan worden.

  • De consument krijgt vaker recht op kosteloze beëindiging van de pakketreis. Het is nu zo dat bij onvermijdbare en buitengewone omstandigheden die zich voordoen op de reisbestemming of in de directe omgeving daarvan, of bij omstandigheden die van invloed zijn op de reis naar de bestemming, er een grondslag kan zijn voor de consument om de pakketreis te beëindigen zonder het betalen van annuleringskosten. In het voorstel van het EP worden die omstandigheden uitgebreid met situaties die in de persoonlijke risicosfeer van de reiziger liggen.

Deze wijzigingen zijn nog niet definitief. Zoals je hierboven kunt lezen, vindt er eerst nog een trialoog plaats tussen de EC, de Raad en het EP. Mogelijk volgen er de komende maanden dus nog wijzigingen. Naar verwachting zal de definitieve Richtlijn in juli 2025 klaar zijn. Wij zullen je hier uiteraard van op de hoogte houden.

Heb je hier vragen over? Neem dan vooral contact met ons op.

Meer informatie over de exacte tekstvoorstellen, het bijbehorende persbericht en de mening van het Ministerie van Economische Zaken

Judith Tersteeg

“Tot op heden lijkt noodzakelijke verduidelijking in de definities van pakket en gekoppeld reisarrangement uit te blijven en dat lijkt me een gemiste kans ”

Samen maken wij het verschil in de aanpak van jouw belangen.